Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

SSL Sertifikası

SSL Nedir?

SSL yani Secure Socktes Layer, "Güvenli Giriş Katmanı" anlamına gelir. Bir web tarayıcısı ile web sunucusu arasında şifreli ve kimliği doğrulanmış bağlantı kuran bir protokoldür. Amaç, web tarayıcısı ile sunucu arasında alınıp verilen tüm verileri güvenli ve özel tutmaktır. Bu, harici tarafların gelen trafikten anlamlı bilgileri almasını zorlaştırır veya imkansız kılar. Bir site, ödeme bilgileri veya e-posta adresi gibi bir kullanıcının kişisel bilgilerini istediğinde, bir SSL sertifikasına sahip olmalıdır.

Örneğin, bir e-ticaret sitesinde HTTPS yerine HTTP varsa, bu, tarayıcının tüm bilgileri sunucuya düz metin olarak göndereceği anlamına gelir. Böyle bir durumda, web trafiğinizi izleyen biri varsa, bu bilgileri görebilir ve çalabilir. Oysa web sitenizde geçerli bir SSL sertifikası varsa, bu, web sitenizin trafiğini şifreli tutacaktır. Bir SSL sertifikası yükledikten sonra, web sitenizde asma kilit işareti görüntülenir ve sayfanın tam URL’si başında ve "https: //” harfleri bulunur.

Ancak tüm bu gerçekliklere rağmen, birçok web yöneticisi hala SSL’nin nasıl çalıştığı ve neden önemli olduğu konusunda tam bir bilgiye sahip değildir

SSL Sertifikası Ne İşe Yarar?

Bir SSL sertifikası öncelikle kullanıcılara, web sitenizin güvenli olduğunu ve saldırılara karşı şifreleme uygulandığını gösterir. Bu durum web sitesi ziyaretçilerinizle aranızda güven oluşturmanıza yardımcı olur. Bir kullanıcı özellikle kişisel bilgilerini girmesini gerektiren bir işlem sürecindeyse, SSL sertifikası kullandığınızı görmek isteyecektir.

Özetle SSL sertifikaları, web siteniz ile ziyaretçiler arasında ek bir güvenlik düzeyi ekler.

Bu, iki koruma katmanı sağlar:

Şifreleme: Çevrimiçi bilgi paylaşmak riskli olabilir, birçok kişi yalnızca bildikleri ve güvendikleri işletmelerle işlem yapmayı tercih eder. SSL sertifikası ile müşteriler, hassas verilerinin şifreli ve güvenli olduğunu bilir. SSL sertifikalarının farklı şifreleme seviyeleri olabilir, ancak standart SSL sertifikası başlamak için yeterlidir.

Kimlik doğrulama: SSL sertifikaları, web sitesi sahibini tanımlar ve çevrimiçi işletmeler için ek bir güven düzeyi oluşturur.

SSL Sertifikası Neden Önemlidir?

Müşteri güveni, herhangi bir işletmenin temelidir. Bu durum internet tabanlı işletmeler için de geçerlidir. İşletmenizin güvensizlik veya sahtekârlıkla ilgili bir itibarı varsa, ürün veya hizmetlerinizi satarken zorlanabilirsiniz. Tersine, güvenilir, güvenli ve dürüst bir marka olarak bilinmek müşteri çekmenize yardımcı olacaktır. SSL sertifikası, mevcut ve potansiyel müşterilere güvenliklerini önemsediğinizi göstermenin bir yoludur.

Müşterileriniz SSL / TLS’nin temelini oluşturan mekanizmayı anlamasalar da, hassas bilgilerini koruduğunuzu anlar (kredi kartı numaraları, şifreler, telefon numaraları ve son kullanıcılarınızın ifşa edilmesini istemediği diğer kişisel bilgiler vb.).

Bir Web Sitesinde SSL Kullanıp Kullanılmadığı Nasıl Anlaşılır?

Bir kullanıcı ziyaret ettiği web sitesinde, geçerli bir SSL sertifikası olduğunu, iki bariz gösterge ile anlar. 

Öncelikle, adres çubuğunda sitenin URL’sinden önce bir asma kilit simgesi görmelisiniz

SSL Sertifikaları Nasıl Çalışır?

SSL, ziyaretçinizin tarayıcısı ile web siteniz veya uygulamanız arasında çalışır. Verilerin sunucuya aktarılmasını ve sunucudan güvenli bir şekilde iletilmesini sağlayan, bilgisayar korsanlarının saldırılarını ve gizli dinlemeyi önleyen bir endüstri standardıdır.

Ayrıca, saldırganların kendi şifrelemelerini kullanarak trafiği kendi sitelerine (yazım hatası veya başka yollarla) yönlendirebilmelerinin ve müşteri verilerini bu şekilde çalmalarını da önler.

SSL, doğrudan iletim kontrol protokolünün (TCP) üzerinde çalışır ve güvenli bir bağlantı sağlarken daha yüksek protokol katmanlarının değişmeden kalmasına izin verir.

Bir SSL sertifikası doğru yapılandırılırsa, saldırganlar yalnızca bağlı olduğunuz alan adını, bağlantı noktasını ve ne kadar veri aktarıldığını görebilir. Bağlantıyı sonlandırabilirler, ancak sunucu ve kullanıcı, bağlantının bir üçüncü tarafça kesildiğini görebilir.

Alan adınızda SSL’yi etkinleştirmek için, sunucunuza bir SSL sertifikası yüklemeniz gerekir. Bir müşteri web sitenizi ziyaret ettiğinde, tarayıcısı sunucunuza bağlanacak, geçerli bir SSL sertifikası olup olmadığını kontrol edecek ve SSL bağlantısını başlatacaktır. Tüm veriler daha sonra tarayıcıları ile sunucunuz arasında geçirilmeden önce şifrelenecektir.

SSL süreci dört adıma ayrılabilir:

SSL anlaşması: Web tarayıcısı, sunucunuzda bir SSL sertifikasının varlığını doğrular.

Sunucu sertifika gönderir: SSL sertifikasının türü, şifreleme seviyesi vb. dahil olmak üzere gerekli bilgiler tarayıcıya gönderilir.

Kullanıcı sertifika geçerliliğini onaylar: Web tarayıcısı, sertifikanın güvenilir bir sertifika yetkilisinden olup olmadığını kontrol eder ve her iki tarafça desteklenen en yüksek şifreleme düzeyini kullanır.

Garantili bütünlük ve özgünlük: SSL ve TLS protokolleri, veri bütünlüğünü ve özgünlüğünü sağlamak için ileti kimlik doğrulama kodlarını (MAC) kullanır.

SSL Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

1. Sizi ve kullanıcılarınızın verilerini korur

Sitenizde bir SSL sertifikasına sahip olmak, saldırılara karşı şifreleme uygulandığı için web sitenizin güvenli olduğunu gösterir. Siteyi ve siteden aktarılan verileri 256 bit şifreleme ile şifrelerseniz, web sitenize erişim sağlamaya çalışan kötü niyetli kişiler, bu verileri okuyamaz. Bir veri ihlali olsa ve verilerin bir kısmı ele geçirilse bile, bu veriler, içerdiği şifreleme seviyesi nedeniyle anlaşılmayı neredeyse imkansız hale getirir. Bu sayede ziyaretçileriniz verilerinin emin ellerde olduğunu bilerek kendilerini güvende hisseder. 

2. Kimlik avı riskini azaltır

Kimlik avı web siteleri, kullanıcı verilerini çalmayı amaçlayanlar tarafından yapılmış sahte sitelerdir. Genellikle yasal web sitelerinin çok ikna edici kopyalarıdır ve ziyaretçileri kişisel bilgilerini girmeleri için kandırmaya çalışırlar. SSL, kimlik avını önlemenin de anahtarıdır. Web sitenizdeki geçerli bir SSL sertifikası, ziyaretçilerinizin kimlik avı saldırılarından kaçınmasına yardımcı olabilir.

3. Arama motoru sıralamanızı yükseltir

Google, 2014 yılında SSL ve HTTPS’yi arama sıralamasında bir faktör olarak dahil etmeye başlayacağını duyurdu. Bu yüzden geçerli bir SSL sertifikası olmadan bir web sitesinin Google sıralamalarında yükselmesi pek mümkün değil.

4. Müşteri ödemelerini güvence altına almak

SSL şifrelemesi, ödeme verileri için de geçerlidir. Müşterileriniz kart ayrıntılarını sitenize gönderirken, adres çubuğunuzda HTTPS olması, bu ayrıntıları şifrelediğinizi ve koruduğunuzu gösterir.

5. Güvenilirliğinizi artırmak

Tüm bu teknik noktaların ötesinde, bir SSL sertifikasına sahip olmanın en büyük avantajı, müşterilerinizin size olan güvenini artırmaktır. Web’i sık kullananlar için, URL’nizin yanında asma kilit simgesinin olması size bir meşruiyet sağlar. SSL olmadan birçok potansiyel ziyaretçi sitenizden kaçabilir.

SSL Sertifikası Gerekli Mi?

Evet. Çünkü tüketiciler, SSL sertifikası olmayan web sitelerinden ayrılma konusunda eğitilir ve Google, sıralama faktörü olarak HTTPS kullanır. Geçerli bir SSL sertifikasına sahip olmanın diğer önemli nedenleri aşağıdakileri içerir:

Dönüşüm oranını iyileştirme: Tüketiciler, çevrimiçi alışveriş yaparken asma kilit ile güvenilirlik beklemeye başladı. Bu yüzden SSL olmadan gelirinizin büyük bir kısmına elveda diyebilirsiniz.

Tüketici güvenini geliştirme: Kişisel olarak tanımlanabilir herhangi bir bilgi (PII) topluyorsanız, bir SSL sertifikasına ihtiyacınız vardır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.